Vad är det som är tyst och åker runt på natten?

Det oväntade svaret: en lastbil. Närmare bestämt den här lastbilen.

Det är den första plug-in-hybridlastbilen i kommersiellt bruk i Sverige. Hela tanken är att den ska kunna köra på diesel när det passar som bäst och el när det passar bättre. Till exempel kommer den använda sin dieselmotor för att köra mellan depån i Botkyrka och Stockholms innerstad, men väl där slår den över till att gå på enbart el.

”Varför ska man behöva köra på diesel alls?” tänker du kanske. Själv tycker jag att det är ett rätt tydligt exempel på hur man kan kombinera styrkorna i diesel och el för att få ett totalt sett mindre utsläpp. För det är ganska stor skillnad på att få till batterier nog att köra Zoen mellan Botkyrka och Stockholm och att göra detsamma för en lastbil. Vi är helt enkelt inte riktigt där än.

Det hela är dels till för att minska utsläpp såklart, men också för att kunna leverera varor på natten. Den främsta anledningen till varför man inte får göra det i dagsläget är nämligen ljudnivån.

Men det är inte första gången man testar något sånt i Stockholms innerstad. Sist var bilarna i sig också otroligt tysta, även om de inte gick på el. Den största källan till oljud var då de vagnar man använder för att lasta på och av gods, så vi får se hur det går den här gången.

Bilen och upplägget är en del av ett forskningsprojekt som heter ECCENTRIC, och den kommer köra varor åt HAVI logistics till ett par olika McDonalds-restauranger nattetid i ett par månader framöver. Stockholms stad har fixat tillstånd och Integrated Transport Research Lab på KTH kommer mäta ljudnivåerna, och det är också där jag fick nys om projektet.

Så om du bor i Stockholm och är vaken på nätterna får vi se om du hör den. Men det gör du kanske inte. Lyssna bara hur tyst den faktiskt är…