Surret när jag kör är ljudet av nollutsläpp

Resan till och från Köpenhamn blev lång. Den tog också längre tid för att den genomfördes med elbil istället för en fossildriven bil, så jag kände ett behov av uppmuntran. Och medan balansen mellan hastighet och räckvidd i bilen kan få mig att sucka så slutade den här lilla faktasamlings-sessionen med ett brett leende.

Energimyndigheten har ansvar för att hålla koll på hur mycket koldioxid olika typer av bränslen och drivmedel producerar. Sidan miljofordon.se har tagit fram ett litet verktyg för att beräkna utsläpp per kilometer, baserat på energimyndighetens data.

Kalkylen tar hänsyn till en rad saker och utelämnar vissa andra, så den är inte helt felfri. Men den kan ge en ganska tydlig fingervisning:

En ungefärlig uträkning av utsläppen till och från Köpenhamn. Bilen förbrukade ungefär 1,5kWh per mil, och jag höftade till med förbrukning på 0,7l/mil för bensin, 0,6l/mil för diesel och 1,2l/mil för E85.

Först och främst tyckte jag att det var kul att se den markanta skillnaden i utsläpp och pris. Men mittenkolumnen, Energianvändning, är också superspännande.

Det finns lite olika sätt att räkna på men enligt E-mobility.se så har bilar med vanliga förbränningsmotorer en verkningsgrad på ungefär 18%. Det betyder att hur man än gör så går det inte att utnyttja mer än 18% av energin i bränslet för framåtdrift. Smaka på den. Det betyder att ungefär 7,3 liter av bensinen i exemplet ovan hade gått åt till faktiskt körning. 33,3 hade gått åt till att göra ljud, värme och ljus. (Om du har koll på mer utförliga siffror rörande verkningsgrad så får du mer än gärna dela med dig! Det verkar vara kunskap som fastnat inom akademin, och jag tycker att den borde släppas fri.)

Och det är precis det här som gör att jag fortsätter bli förvånad när folk väljer att köpa traditionella fossildrivna bilar för att köra dem på bränslena de är avsedda för. Utöver klimatpåverkan är de liksom både dyrare att köra, sämre för miljön och helt otroligt ineffektiva.

Men jag vill passa på att poängtera att jag är helt och hållet öppen för argument, så om du har frågor eller tankar så hör gärna av dig!

 

Utöver det här med kostnader och utsläpp slogs både jag och chaufför nummer två av en helt annan grej när vi kom fram, både till Köpenhamn och hemma i Stockholm.

Du som läser det här kanske aldrig har kört bil en längre sträcka. Jag har det. Alldeles för många gånger. Varje gång händer samma sak när jag kommer fram: jag är helt sprallig i kroppen och känner mig inte hungrig trots att jag har slut på energi för att jag suttit stilla hela dagen, och värst av allt är att jag samtidigt är helt och totalt slutkörd i huvudet.

Efter tolv timmar i Zoen så var ingen av oss egentligen särskilt trött, annat än det som kommer av stillasittande.

Vi diskuterade lite fram och tillbaka och enades om att en av de mest troliga förklaringarna är att det låter så otroligt mycket mindre i en elbil. Visst, man hör fortfarande vindbrus och däcken mot vägbanan, men det där lågmälda brummandet är såklart borta.

Till ett kommande inlägg tänker jag testa ljudnivå i Zoen och en annan bil för att jämföra, så stay tuned angående det.

Till dess får ni hålla till godo med detta: